Magyaros kapros káposzta párolt lapockával





Hozzávalók:


60-70 dkg sertéslapocka

őrölt fekete bors

Örölt kömény

zsír

1 vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika

1-1 paprika és paradicsom (télen 10 dkg lecsó), 

1 kisebb (kb. 1 kg-os) fejes káposzta

1 csokor kapor

2 dl növényi tejföl( rizstejszin)

2 evőkanál rizsliszt


Elkészítése:


1. A lapockát egyben megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla, majd 1 kiskanál sóval meg 1 mokkáskanál borssal bedörzsöljük. Ezután egy lábasban, a kissé megforrósított zsíron körös-körül megpirítjuk (akkor jó, ha mindenhol kifehéredik), és lecsöpögtetve tányérra tesszük.


2. A  hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és a hús elősütésénél visszamaradó zsírban 2-3 perc alatt üvegesre sütjük. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, majd 5 deci vízzel fölöntjük.


3. A lapockát belefektetjük, a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot beleszórjuk, és lefödve, kis lángon kb. 40 percig pároljuk.


4. Ezalatt a káposztát megtisztítjuk, kitorzsázzuk, a fejet nagyobb (3 centis) kockákra vágjuk. A húshoz adjuk, megszórjuk örölt köménnyel és a fölaprított kaporral fűszerezzük, 2-3 deci vizet ráöntünk, megsózzuk és lefödve kis lángon puhára pároljuk – ez kb. 35 perc.


5. A tejfölt a liszttel simára keverjük, végül a káposztát ezzel sűrítjük. 2-3 percig forraljuk. Tálaláskor a rostjaira merőlegesen fölszeletelt húst a kapros káposzta tetejére rakjuk.


Jó étvágyat!

Megjegyzések