Hozzávalók:
50 dkg főtt, áttört burgonya,
10 dkg grízes liszt,
1 kávéskanál só,
2 dkg zsír,
1 tojás.
Elkészítés:
1. A burgonyát héjában megfőzzük, a megtisztított burgonyát azonnal, forrón átpréseljük a burgonyanyomón, és kihűtjük.
2. A zsírt a tojással elkeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kihűtött, áttört burgonyát, a lisztet és jól összedolgozzuk.
3. Lisztes kézzel, kb. 2 cm átmérőjű hengereket formázunk, amelyekről jó nagy, diónyi szeleteket vágunk le. Lisztes tenyerünk között gombóccá alakítjuk; lisztezett deszkára helyezzük.
4. Közvetlenül tálalás előtt forrásban levő sós vízbe tesszük, a vizet nem keverjük meg; az edényt fülénél fogva rázogatjuk, hogy a gombócok le ne tapadjanak.
5. Amint a víz felszínére felemelkednek a gombócok, 1-2 perc múlva egyet kiemelünk, szétvágjuk, ha átfőtt, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, jól lecsurgatjuk, közvetlenül a húsos tálra tehetjük, egy kis olvasztott zsírral átfényezzük.
6. Ha külön tálaljuk, 2-3 evőkanál forró zsírban egy kis morzsát pirítunk és a lecsurgatott gombócokat a pirított morzsában megforgatjuk.
Jó étvágyat!


Megjegyzések
Megjegyzés küldése