Burgonyagombóc


                                                          


Hozzávalók:

50 dkg főtt, áttört burgonya,

10 dkg grízes liszt,

1  kávéskanál só,

2 dkg zsír,

1 tojás.


Elkészítés:


1. A burgonyát héjában megfőzzük, a megtisztított burgonyát azonnal, forrón átpréseljük a burgonyanyomón, és kihűtjük. 

2. A zsírt a tojással elkeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kihűtött, áttört burgonyát, a lisztet és jól összedolgozzuk. 

3. Lisztes kézzel, kb. 2 cm átmérőjű hengereket formázunk, amelyekről jó nagy, diónyi szeleteket vágunk le. Lisztes tenyerünk között gombóccá alakítjuk; lisztezett deszkára helyezzük. 

4. Közvetlenül tálalás előtt forrásban levő sós vízbe tesszük, a vizet nem keverjük meg; az edényt fülénél fogva rázogatjuk, hogy a gombócok le ne tapadjanak.

5. Amint a víz felszínére felemelkednek a gombócok, 1-2 perc múlva egyet kiemelünk, szétvágjuk, ha átfőtt, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, jól lecsurgatjuk, közvetlenül a húsos tálra tehetjük, egy kis olvasztott zsírral átfényezzük. 

6. Ha külön tálaljuk, 2-3 evőkanál forró zsírban egy kis morzsát pirítunk és a lecsurgatott gombócokat a pirított morzsában megforgatjuk.


Jó étvágyat! 


Megjegyzések